ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Για να δείτε την απίστευτη ομορφιά ενός απόλυτα ήρεμου και συνάμα άγριου τοπίου που εναλλάσσεται ανάμεσα σ’ ένα απέραντο πευκοδάσος και μια γυμνή αλλά φιλόξενη πλευρά βράχων, που έχουν σμιλευτεί από τα στοιχεία της φύσης.
Για να κολυμπήσετε σε δύο από τις πιο όμορφες παραλίες του Νοτιοανατολικού Αιγαίου
Για να απολαύσετε την γαλήνη και την ηρεμία των ανθρώπων.
Για να βιώσετε την ατμόσφαιρα των πανηγυριών.
Για να γνωρίσετε την φύση μέσα από τα μονοπάτια.

Για να δοκιμάστε το θυμαρίσιο μέλι και το άνυδρο Καριώτικο κρασί.
Για πολλούς ήταν και παραμένει ακόμα ένα από τα λίγα νησιά που δεν κατάφερε να πλήξει αρνητικά ο τουρισμός. Για άλλους αποτελεί τις αυθεντικές διακοπές χαλάρωσης – ξεκούρασης, αλλά και διασκέδασης. Και για άλλους είναι το «νησί τους», το δικό τους νησί, με τα γραφικά χωριουδάκια, τα καλοκαιρινά πανηγύρια και τους ανθρώπους που δεν φαίνεται να τους απασχολεί ο χρόνος, μία λέξη που μοιάζει να μην υπάρχει στο λεξιλόγιο τους.

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ

Η Ικαρία είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου η οποία κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Καρία. Έχει έκταση 255 τετραγωνικά χιλιόμετρα με μήκος ακτογραμμής 102 χιλιόμετρα και ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 6.074 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Διοικητικά χωρίζεται σε τρεις Δήμους, το Δήμο Αγίου Κηρύκου (πρωτεύουσα Άγιος Κήρυκος), το Δήμο Εύδηλου και τον Δήμο Ραχών. Διαθέτει μία καταπληκτική εναλλαγή τοπίου καθώς εμφανίζει καταπράσινες πλαγιές και απότομους
γυμνούς βράχους.

Το νησί διασχίζεται από την οροσειρά του Αθέρα, του οποίου η υψηλότερη κορυφή είναι 1.040 μέτρα. Τα χωριά της βρίσκονται εγκατεστημένα στις κοιλάδες κοντά στην ακτή, ενώ κάποια βρίσκονται στα βουνά. Στα ανατολικά, μερικά μίλια πιο πέρα από την πρωτεύουσα του νησιού, τον Άγιο Κήρυκο φαίνονται οι Φούρνοι , σύμπλεγμα μικρών νησιών, που ήταν γνωστά στην κλασική περίοδο με το όνομα Κορσιαί.

Σε απόσταση 12 μιλίων βορειοανατολικά της Ικαρίας βρίσκεται το όρος Κέρκης της Σάμου, ενώ στα νότια διακρίνεται το μικρό νησί της Πάτμου.
Γεωλογικά η Ικαρία είναι τμήμα του κρυσταλλικού όγκου που ξεκινά από την Μικρά Ασία, περνάει από την Σάμο και εκτείνεται προς τις Κυκλάδες.